|  | KRIPTOMAT

Card Image

Mikor a legjobb kriptovalutába fektetni?

A befektetés néha szerencsejátéknak tűnik. Nem lehet megjósolni, hogy egy adott kriptovaluta a következő hónapban vagy évben felértékelődik-e, vagy éppenséggel elveszíti az értékét. Rengetegen szereztek jelentős vagyonokat Bitcoinba és más kriptovalutákba fektetve, de sokan voltak azok is, akik veszítettek a dolgon. Amellett, hogy eldöntjük, melyik a legjobb kriptovaluta, amibe érdemes befektetni, a kriptovalutába való fektetés időpontjának a kiválasztása a legfontosabb döntés, amit meg kell hoznunk.

Úgy tűnik, a befektetési orákulumok kevés segítséget nyújtanak, ha az időzítésről van szó. A befektető legenda, Warren Buffet híres mondása szerint a befektetések legjobb időpontja néhány évvel ezelőtt volt, a második legjobb időpont pedig most van.

Buffet megállapítása talán nem tűnik hasznosnak, de igaz. Az olyan kriptovaluták, mint a Bitcoin, legendás emelkedéseket és hullámvölgyeket éltek át, de az általános tendencia felfelé mutat. Az elmúlt 10 évben a Bitcoin 116,41%-os éves összetett növekedési rátát biztosított a befektetők számára. Egy 2011-ben eszközölt 100 eurós befektetés egy évtizeddel később már több mint 200 000 eurót érne, annak ellenére, hogy a Bitcoin-befektetők 2021 tavaszán és nyarán hullámvasútra kerültek.

Ha ugyanezt a 100 eurót egy NASDAQ-alapba fektettük volna, akkor 17,77%-os CAGR mellett egy évtized után közel 5000 euróval rendelkeznénk. Ez nem rossz, de azért mégsem 200 000 euró. A kriptovaluták következetesen felülmúlták a részvények, nyersanyagok és kötvények teljesítményét a nagy és a kisbefektetők számára egyaránt. Ha tudjuk, hogyan kell kriptopénzbe fektetni — és ez gyerekjáték az olyan oldalakon, mint a Kriptomat — percek alatt elkezdhetjük felépíteni befektetési portfóliónkat.

Ez az időről szól, nem az időzítésről

A daytraderek több száz bonyolult elméletet dolgoztak ki a hét szerencsésebb napjairól vagy a nap szerencsésebb óráiról, befektetési szempontból. Olyan mintákat keresnek a gyertyadiagramokon, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy közvetlenül a piac emelkedése előtt vásároljanak, vagy közvetlenül a csökkenés előtt adjanak el. Évente befektetési tanácsadók ezrei írnak könyveket és cikkeket, amelyek tele vannak a megfelelő vásárlási és eladási időpontok azonosítására vonatkozó stratégiákkal.

E tanácsok némelyike hasznos. A legtöbb spekulatív. Egyetlen időzítési módszer sem garantálja az eredményt.

A szakértők szerint a portfólióépítés legjobb módja nem az, hogy a megfelelő időben vásároljunk kriptót, hanem az, hogy befektetéseket eszközöljünk és tartsuk meg őket, amíg azok fel nem értékelődnek — az időre, nem pedig az időzítésre összpontosítva. A kriptopiac általános trendje történelmileg felfelé mutat. Igen, az egyes érmék és tokenek veszítenek az értékükből. Lehetnek olyan hetek és hónapok, amikor az árak a kifizetett ár alatt vannak. De hosszú távon a legtöbb ember, aki kitart a kripto befektetései mellett, jól jár.

A piaci ingadozások kiegyenlítésének egyik legjobb módja a portfólió építése során az, ha rendszeresen kis befektetéseket eszközölünk. Ha hetente 25 eurót vagy havonta 200 eurót fektetünk be, az egy fájdalommentes módja lehet annak, hogy kis pénzösszegekkel portfóliót építsünk, és ezeket a kiadásokat talán meg sem érezzük. Ez kiváló stratégia lehet, ha a nyugdíjas évekre spórolunk, vagy ha pénzalapot építünk a gyerekek egyetemi tandíjának kifizetésére.

Sok befektető azt is bölcsnek tartja, ha több kriptovalutába fektet, vagy ha néhány kriptovalutát olyan átfogó stratégiába illeszt, amely hagyományos részvényeket és más kezelt befektetéseket is tartalmaz. A diverzifikáció jó védelmet nyújt bármelyik egyedi befektetés gyenge teljesítménye ellen.

De nem ez volt a kérdés. Most éppen azt fontolgatjuk, hogy mi a legjobb időpont a kriptóba való befektetésre. Sokak számára a válasz az, hogy most azonnal.

MEGJEGYZÉS

A szöveg tájékoztató jellegű, és nem számít befektetési javaslatnak. Nem fejezi ki a szerző vagy a szolgáltatás személyes véleményét. Minden befektetés vagy kereskedés kockázatos, a múltbeli hozam nem garantálja a jövőbeni hozamot – csak azokat az eszközöket kockáztassa, amelyeket hajlandó elveszíteni.